Strateji Sanatı

Strateji sanatı uzlaşmaz çatışmaların üstesinden gelmektir, zeki ve insanca metotlarla başarıya giden yolu gösterir. Uzlaşmaz çatışmalar yaşam içerisinde pozitif bir gelişmeye engel teşkil ederler. Kişisel ilişkilerimizde, çevremizde ya da kişiliğimizin gelişme sürecinde değişik engellerle durdurulabiliriz. Bu engeller bize açıkça göründükleri zaman ise, bizi içsel bir dengesizliğe (ruhsal huzursuzluk) ve krize doğru iterler. Çünkü bu engeller, bizim mutluluğumuz ve kişisel amaçlarımız için bir tehlike teşkil ederler. Bu noktada ise seçim yapmak zorunda kalırız; ya seçeneklerimizi sınırlayarak amaçlarımızdan fedakarlık yapıp engelleri kabul edip, onlarla birlikte yaşar veya bu olanları başka bir yöne kanalize ederek, engellemeyi ya da yaşamımızın üzerindeki etkilerini yok etmeye çalışırız.

Strateji Sanatı, yaşamlarında bu tür çatışmalarla, engellerle karşılaşan ve bu engellerden kurtulmak üzere hazır olan kişilere yöneliktir. Dünyayı birçok seçeneklerle dolu olarak gören ve kendi potansiyellerini keşfetmek isteyenler içindir.

Engellerle çatışıldığı zaman kişiler-bozuk karakter yapısı, tatminsiz iş ve zayıf bireysel ilişkiler- çatışmanın hakkından gelebilmek ve etkilerinden kurtulmak üzere bir strateji geliştirirler. Beklentilerinden fedakarlık etmeyi veya mevcut imkanlarının sınırlandırılmasını kabul etmezler. Ne satranç oyunu, ne de sağlıksız ilişkiler, anlamsız kariyer veya yıkıcı ilişkiler, belirli bir fedakarlık yapılmadan çözüme ulaşamazlar. Bunlar yaşama zarar veren ve yenilmeleri mutlaka gereken durumlardır. Bu amaca ulaşmak için dört tip çatışmaya Sun Tzu’nun stratejileri uygulanabilir. Bu çatışmalar:
1. Kişide çatışma
2. Çevrede çatışma
3. Diğerleriyle çatışma
4. Liderler arasında çatışmadır.

Kişide Çatışma

İçsel çatışma, kişiliğimizin bir parçası olarak olumlu yönde gelişmemize etki etmektedir. Değişmek isteyen kişiliğimizin bir parçası olarak iç rakibimiz çok güçlü olabilir. Kişiliğimizdeki güç ve zayıflıklara aynen sahiptir. Bu içsel rakip, vazgeçilmesi gereken bir alışkanlık veya pikolojik bir engel olabilir; yenilmesi için, kişiliğin yeniden yapılandırılmasını veya enerjinin yeniden toparlanmasını gerektiren bir stratejiye ihtiyaç vardır. Her ne kadar bu güç görünse de, mutlak ve uzun süreli başarı için esas teşkil eder.

Çevrede Çatışma

Çevrede çatışmada –evde veya işyerinde, lojistik veya siyasi- kişisel gelişmemizi engellenebilir veya prensiplerimizden fedakarlık etmek zorunda bırakılabiliriz. Kararlarımız, davranışlarımız ve ilişkilerimiz bizi belli bir çevrenin üyesi yapar ve bu ilişkiler nedeniyle bu çevrede tutunuruz. Katılımımızla da değiştirmek isteyeceğimiz bu çevrenin yapısını destekleriz. Sonuç olarak çevremizdeki çatışmaları ancak, bu çevre ile olan ilişkiler yerinde daha fazla kontrol ederek veya bu çevreyi terk ederek önleyebiliriz.

Diğerleriyle Çatışma

Kişilerarası çatışmada rakibimiz karşımızdaki kişi değil, fakat yaşamımızı olumsuz yönde etkileyen bir ilişkidir. Kişilerarası çatışma, işyerimiz, ailemiz, karşı cinsle olan ilişkilerimizde ortaya çıkabilir ve basit bir görüşme –“müzakere”- ile önlenebilir. Fakat, bu tür çatışma, gelişme ve mutluluğumuzu engellediği zaman ilişkiyi kurtarmak oldukça güçtür. Bu tür çatışmanın sürekli aralıklarla ortaya çıkmasının nedeni ilişkinin temelindeki dengesizlik ve sevgisizliktir. Bir defa, bu tür derin bir çatışmamızı belirlediğimizde, onun üstesinden gelebilmek güçlü bir azim ve açık bir strateji gerektirir. Bu tür çatışmadan elde edeceğimiz başarı ilişkilerimizi tamamen değiştirir veya ilişkiyi ortadan kaldırır.

Liderler Arasında Çatışma

Örgütlerarası çatışma, kaynaklar ve ideolojiler üzerinde uzlaşmaya varılmadığı zamanlarda ortaya çıktığı gibi, siyaset ve iş çevresindeki sosyal gruplar arasında da ortaya çıkabilir. Liderlerarası çatışmanın sonucunda, birçok kişinin yaşamı etkileneceği için bu tür çatışma açık bir meydan okumadır. Bu nedenle, dikkatli ve akıllı bir strateji kullanılmasını gerektirir ki, ilgili strateji, taktiksel yerleşim ile, muhalefet örgütünü yumuşatmak, dolayısıyla da baskı altına almaktır. Böylece başarı açık, kaçınılmaz ve her iki örgütün varlığı da korunmuş olur. Bu Strateji Sanatı’nın içindeki mutlak meydan okumadır.

Comments

Popular Posts