2- MEYDAN OKUMA (MALİYETİN HESAPLANMASI)

Bir meydan okumayı başlatmak, gerek zaman, gerek paraca ve gerekse duygusal enerji olarak oldukça pahalıdır. Ve kesin başarı, çatışmadan önce çok dikkatli bir biçimde yapılan maliyet değerlendirmesiyle mümkündür. Yalnızca bu yolla üstün bir lider, zafere ulaşıncaya kadar, yapılan mücadeleyi destekleyecek kaynakların yeterli olmasını sağlayabilir. Çatışma sırasında, desteklerinden ve güçlerinden fedakarlık edilmemesini sağlamak için, yetenekli liderler, süratli ve zamanında bir strateji planlarken çok dikkatlidir. Sun Tzu, uzun süren bir operasyon başlatan liderlerin yenilgiye mahkum olduklarına inanır ve “Stratejiler arasında, bu nedenle, en iyi zafer süratli kazanılandır... Uzun süren stratejinin bir örgüte başarı sağladığı henüz görülmemiştir” demektedir. Sun Tzu, kazanan stratejinin en önemli taktiğinin, hasmının kaynaklarını kullanmak olduğunu da söyler. Akıllı stratejist hasmın destek sistemini ya da kaynaklarını tahrip etmez. Bunun yerine hasmın gücünün kendi yararı için çalışmasını sağlar. Bu yolla, kendi gücü artmış olacak ve herkes bir bütün sistemin bir parçası olacağından, sistem ortadan kaldırılmayacaktır.

KİŞİNİN KENDİNDE ÇATIŞMA

İçsel bir çatışmanın üstesinden gelmenin maliyeti genellikle duygusallıktır ve yalnızca disiplin ve kendini verme ile üstesinden gelinebilir. Bu türden bir meydan okumadan başarıyla çıkabilmek için, üstesinden gelmeyi arzuladığınız parçanızı tahrip ya da yok etmek için harekete geçmediğinizi hatırınızda tutmanız çok önemlidir. Bunun yerine izlenecek yol, onun gücüne el koyarak sizin için yeni yönelinmelerde kullanımını sağlamaktır. İçsel rakibinize meydan okurken, birçok gelişme basamakları ve dönemeçler gerektiren strateji uygulamalarından sakınınız. Kazanan stratejiler hızlı ve ileri doğru eğilimlidirler ve herhangi bir gecikme ve duraksama ihtimalini taşımazlar. Kıyıya her defasında dinlenmek için dönmekle bir nehri geçemezsiniz. Yarım ölçüler sadece gücünüzü yitirmenize neden olur, hedefinizi hafifletir ve içsel rakibinize avantaj sağlar.
Eğer duygusal maliyeti karşılamaya hazır iseniz ve kıyıdan onu uzaklaştırabilecekseniz, çatışmaya girdiğiniz parçanızın hatırı sayılır gücünü kendi gücünüze katmak üzere, değişik yollar arayınız. Yanlış yönlendirilmiş enerjinizi gözden geçirerek onun olumlu (pozitif), faydalı yönü olacağını düşünerek geliştirmeye çalışın. Geriye bakmadan ileriye doğru süratlice hareket edin.

ÇEVREDE ÇATIŞMA

Çevresel çatışmaya karşı koymak oldukça pahalıdır, para ve zaman tüketimi ve strese neden olur. Fakat böyle bir meydan okuma, eğer kişisel gelişme devam edecekse gereklidir. Çevresel çatışma, durumun baştan beri kötü olması nedeniyle mevcut olabilir ya da içinde bulunduğunuz zamanda, ortam sizin için müsait olmadığında ortaya çıkabilir. Çevrenizi, onun içerisinde daha fazla olmakla bir rol oynayarak ya kontrol altına almalısınız ya da her yönüyle kendinizi oradan uzaklaştırmalısınız. Maliyetin yüksek oluşu sebebiyle geri dönme veya yoldan çıkma oldukça fazla bir şekilde özveride bulunmayı gerektirebilir. Meydan okuma başlamadan önce, kaynaklarınızın yeterli olacağı ya da olmayacağı çok dikkatli değerlendirilmelidir. Eğer çevrenizi terketmeyi benimsemiş iseniz, kendinizi bağımsızca destekleyeceğiniz bir yere çekilerek yeni bir strateji planı hazırlayın. Bu stratejide başarılı olmanın temeli, hatırı sayılır bir şekilde derinliğine bir plan yapmaya bağlıdır. Başarılı bir geçitten emin olmak için, sizden çevrenizi alıp uzaklaştıracak bir plan hazırlayın, böylece onun gücünü ve umursamazlığını kullanmanız sizi ileri doğru götürecektir. Tereddütler ya da stratejinize bağımlılıklar ortaya koymanız ve her ne şekilde olursa olsun çevrenizi tahrip etmemeniz için çok dikkatli olunuz. Onun kaynaklarına daha sonradan ihtiyaç duyabilirsiniz.

BİR BAŞKA KİŞİYLE ÇATIŞMA

Kişilerarası çatışmanın maliyeti duygusallıktır. Başarı, genellikle ilişkinin kopmasıyla geldiği için ya da ilişkide eskisinden başka bir yönde değişikliğe sebep olacağı için müzakere edilemeyen çatışmalar oldukça acı verici olabilir. Bu sebeple, dikkatli değerlendirme ve meydan okumanın duygusal maliyetini kabul etme, başarınız için çok önemlidir. Şaşırtıcı derecedeki karışıklıklar ve kişilerarası ilişkinin kuruluş şekli nedeniyle, bunlara meydan okunması da oldukça güçtür.
Bütünü kapsayacak süratli bir şekilde uygulanabilir ve sizi geri adım atmaya yönlendirmeyecek bir strateji geliştirmelisiniz. Kişilerarası çatışmada geri çekilme gücünüzü tüketir ve sorunlarınızın devam etmesine neden olur. Kişilerarası meydan okumada bir strateji geliştirmenizde size yardımcı olmak için, ilişkilerin dayandığı temellerin gücünü ve içeriğinin iyi bir değerlendirmesini yapınız. Bunlara duygusal bir bağlılıkla yaklaşın ve onların enerjisini kullanın. Sizi geri itmesinler fakat, bu çatışmadan nasıl çıkabileceğiniz konusunda da yardımcı olsunlar. Kızgınlıkla ya da öfkeyle hareket ettiğinizde, bu pozitif enerjinin sizin için bir yararı olmaz.

LİDERLERARASI ÇATIŞMA

Liderler ve örgütler arasındaki çatışma, gerçekte duygularda yatar.
Örgütümüz bizim gelecekte bir kültür olarak bugünümüzü ve kişisel olarak ulaşacağımız hedefleri belirledikleri için meydan okumaya başlamadan önce lider, bu çatışmanın harcamalarının örgüt tarafından karşılanacağından emin olmalıdır. Örgütlerarası çatışmada, kaynaklarda yetersizlik mağlubiyetle sonuçlanabilir. Bir strateji geliştirirken, başarısız liderler hasmın kaynaklarını yok etmekle bir zafer kazandıklarını sanırlar. Üstün liderler ise yapılan herhangi bir tahribin bütün sistemi tehlikeye atacağını, sonuçta kendi kaynaklarını, desteklerini ve fırsatlarını da yok edeceğini bilir.
Bunun yerine ticaretle, hasmın kaynaklarını yönlendirmeye, onları kendi amaçları doğrultusunda kullanmak üzere strateji uygularlar.
Önemsenebilecek ve süratli bir şekilde uygulanabilecek bir strateji, örgütlerarası meydan okumada, zafere ulaşmak için esastır. Büyük harcamalar, çok sayıda insanın biraraya gelip gerekli destek için çalışmaları, kararsızlık ve hareketsizlikle uzun süre beklemeleri, stratejileri yenilgiye götürür. Sun Tzu, “Ham, fakat süratli stratejiler öteden beri biliniyorlar, uzun süren operasyonlarda yetenek henüz gözlenmemiştir” demektedir.

Comments

Popular Posts