3- SALDIRI PLANI (HATASIZ BİR STRATEJİ GELİŞTİRME)

Sun Tzu, tam ve sürekli bir zaferin, hasmın zihnini ikna edici çok detaylı bir strateji ile olabileceğine inanır. Zeki liderler, herhangi bir çatışmaya girmeksizin hasmının arzularını yok edebilen, onları önlerinde eğebilen liderlerdir. Stratejilerini o şekilde planlaralar ki kendi zaferleri kaçınılmaz, kesin ve beklenilendir. Bu kazanan strateji, bir kişinin kendisini ve hasmını çok dikkatli bir şekilde değerlendirmesiyle mümkündür. Sun Tzu, “kendini ve diğerlerini de bil; tehlikesiz yüz kere meydan okuma, diğerini bilmemek ve fakat kendini tanımak; bir yenilgiye bir zafer tatmak; kendini ve diğerini bilmemek; meydan okumanın her biri yok oluş olur” der.

Sun Tzu, “korunmuş bir kaleye saldırmanın veya kendisinden büyük ve güçlü hasımla çatışmaya girmenin yenilgiyi getiren taktiksel bir hata olduğunu” belirtir.

Sun Tzu, aynı zamanda, liderlerin hatalarına, gerçekleşmesinin mümkün olmadığı planlama yanlışlıklarına da dikkat çeker. Gerçeklere uygun olmayan planlamanın bir stratejiyi kaosun içine atacağını ve avantajı hasmına vereceği konusunda ikaz eder. Sun Tzu “Diğerinin zafere ulaşmasını sağlayan düzensizlik budur” diyor.

KENDİ İÇİNDE ÇATIŞMA

İçsel çatışmayı tespit edip, onun duygusal maliyetinin ne olacağı hesaplandıktan sonra, gerçekçi plan hazırlama zamanıdır. Seçeneğiniz strateji, bu çatışmaya karşılık verilmek için izole edilip-edilmeyeceğine ya da sadece bir buzdağının görünen tepesi olup yaşamımızın diğer bütün yerlerine etki edip-etmeyeceğine bağlıdır.

Eğer içsel hasmınız, kişiliğinizin derinliğine kadar inen bir ilişki sizi sarmış ise, örneğin tahrip edici bir davranış ya da karakter değişmesi gibi, direk bir çatışma kaynaklarınızı tüketecektir. Bu nedenle, bütün bir duruma hakim olabilmek için çok daha geniş kapsamlı bir strateji geliştirmelisiniz.

ÇEVREDE ÇATIŞMA

Çevrede çatışma (gergin kariyer ya da tahrip edici çevre) ona meydan okuyan kişiden daha çok ürkütücüdür. Meydan okunan şey, her ne kadar çevre değilse de, sizin onunla olan ilişkinizi, isteklerinizi yerine getirebilecek bir şekilde değiştirebilir misiniz? Eğer yapamazsanız sizi ileriye götürecek şekilde onu kullanın.

“İşleyen bir çevreye karşı direk bir saldırı, taktik hatalarının birbirini takip etmesine neden olur” der Sun Tzu. “Oldukça korunmuş bir alandır, korunmuştur çünkü birçok kişinin ondan çıkarı vardır. Ya da olduğu şekliyle var olmaya devam eder. Bu yüzden çevreye direk bir saldırının başarıya ulaşması mümkün değildir. Güçlü çevreler, güçlü bağışıklık sistemleri gibi işe yaramaz tahripkar hücreleri süratli bir şekilde ortadan kaldırırlar.

Çevresel bir çatışmanın üstesinden gelebilmek için, çevrenizi çok dikkatli bir şekilde analiz ederek bir strateji geliştirin. Çevre nasıl çalışmaktadır? Neden devam ediyor? İçerisinde bulunan kişilere ne olabilir? Ya da ne olamaz? Bu sorulara bulacağınız cevaplar bir plan hazırlamanızda size yardımcı olacak, yaşamınızı nasıl yönlendirmek istiyorsanız size o yolu gösterecektir.

DİĞERLERİYLE ÇATIŞMA

Kişilerarasındaki çatışma, oldukça duygusaldır ve yaşamınızın diğer yönleriyle (sağlığımızla, kariyerimizle ve kişisel gelişimimizle) oldukça ilişkilidir.

Hangisi daha belirli ya da güçlüdür? Çatışmayı sona erdirmek için kararlılığınız mı yoksa ilişkiyi kaybetme korkunuz mu? Çatışmadan zaferle çıkabilmek için güdülerinizi, onların sizin kaderinizi belirledikleri için, çok iyi bir şekilde anlamalısınız.

Eğer kendi kararlılığınızdan emin değilseniz, şüphesiz ki hasmınız sizden oldukça güçlüdür. Bu nedenle, kazanan bir stratejiyi planlamadan ve uygulamaya koymadan önce, kararlılığınız kesin oluncaya kadar ve güç dengesi sizin lehinize kuruluncaya kadar bekleyin. Eğer, öte yandan, kararlılığınızdan kesin bir şekilde eminseniz, çatışmadan zaferle çıkmanız kesindir. Müzakere edilemez bir çatışma üzerindeki zaferiniz sizin de bildiğiniz gibi ilişkiyi sona erdirmesi mümkündür. Kendinizi gözden geçirmeniz, aynı kişilik tiplerinin birbirini çekmesi açısından önemlidir. Bu sorularla tekrar tekrar karşılaşmanız mümkün olacağı için bunlara temel bir anahtardır.

LİDERLER ARASINDA ÇATIŞMA

Yetenekli, zeki liderlerin amacı, örgütlerarası çatışmada, rakip örgütün kaynaklarına zarar vermeden, bir zafer elde etmektir. Bunu elde etmek için, bir lider, hasım örgütün tamamı üzerinde, çok dikkatli olarak toplanan bilgiyi, tahrip edici direnmeyi etkisiz hale getirmek ve direnci kırmak için kullanmalıdır.

Şüphesiz ki, daha güçlü örgüt, direk saldırılarak, daha büyük bir zafer elde edebilir fakat yetenekli lider, bu taktiği (bütün sistemin kaynaklarını tüketeceği için ve gelecekte potansiyel talebi tahrip edeceği için) kullanmazlar. Zeki liderler, gerek kendi örgütlerinin içinde ve gerekse dışında bütün sistemin farkındadırlar. Dışarıdakine zarar vermenin ya da tahrip etmenin kendi örgütlerinin büyümesini engelleyeceğini bilirler. Rakiplerini kullan ve onların kaynaklarını kendi kaynaklarınla birleştirerek kendi stratejilerini başarılı kıl.

Bir örgütte başka bir örgüte karşı meydan okumak üzere harekete geçildiğinde, yetenekli liderler, strateji uygulayacak olan uzmanların işlerine karışmazlar. Gerçekçi olmayan taktikler, bürokratik politikalar ya da yeteneksiz liderler kullanmak, örgütün gücünden fedakarlık etmek demektir. Bu içsel hatalar yüzünden, çok güçlü örgütler, çok küçük örgütler tarafından yok edilebilirler.

Comments

Popular Posts